Bilo da se radi o izgradnji nove kuće, poslovne zgrade, skladišta ili da se radi o renoviranju fasade, IBD-ove arhitektonske jedinice daju građevinarima i arhitektama više slobode u izvođenju osobenog i profesionalnog izgleda. Raspoložive boje, oblici i teksture daju jedinstven, personifikovan izgled građevinskim projektima, dok istovremeno zadržavaju suštinske kvalitete betonskih blokova.
Mnogostranost je jedna od vodećih prednosti betonskih jedinica. Omogućena je upotreba betonskih jedinica u enterijeru i u eksterijeru. Mogu se primijeniti kao noseće jedinice ili kao atraktivan površinski sloj u enterijeru ili eksterijeru.Split face blokovi imaju atraktivnu, prirodno hrapavu, kamenoliku teksturu. Različiti agregati i pigmenti daju raznovrsne izglede. Upravo ova raznolikost je razlog zbog kog se arhitekte i vlasnici objekata odlučuju za split face blokove.
Split face betonske jedinice stvaraju brojne mogućnosti za povećanje vrijednosti objekata bilo koje vrste i veličine. Split face pune ili šuplje jedinice su ukalupljene u stilu "Sijamskih blizanaca". Nakon procesa sazrijevanja, a prije pakovanja na palete, jedinice se cijepaju na mašini koja je nalik na giljotinu.